Kategorier

Motkulturens død

 • 12. februar 2010

  Postet av Annike Asserson
 • Kommentar ikon  2

Jeg liker gamle filmer som får meg til å lure på hvorfor jeg liker dem. Jeg tror det har å gjøre med at disse filmene var skikkelig originale da de ble sluppet – nærmest motkulturelle (counter culture), mens de viste seg å bli starten på noe veldig husvarmt – mainstream/zeitgeist – den nye kulturen, sign of the times.

Motkulturene pleide å spre seg gjennom musikk, film, litteratur og personlige møter. Da kan vi anta at kommunikasjonen foregikk som i klassiske sosiale nettverk. Da brukte man mye tid på å kommunisere med folk som ikke var interesserte i den gitte motkulturen, ettersom det ikke fantes noen praktisk måte å identifisere potensielle medsammensvorne på blant de som slett ikke var interesserte.

Motkultur

Og så kom internett og gjorde informasjon mye lettere og raskere tilgjengelig. Og så kom brukergenerert innhold, med spredningen av individuelt preget informasjon og forkynning. Og så… kom de sosiale nettverkene, listene, gruppene, bloggene – samtidig med høyere tilgjengelighet både via infrastrukturutvikling og revolusjonen rundt diverse små og hendige dingser med nettilgang. DA ble det mulig for alle å på enkel måte filtrere vekk støyen fra individer som kanskje ikke er enig med deg, ikke søker etter samme motkultur og ikke dyrker de samme verdiene som deg. Vi kan bruke desto mer av de mange timene vi er online på en eller annen måte hver eneste dag på å finforedle nettopp våre egne syn sammen med folk som deler våre verdier. Selv om de er fryktelig langt unna og vi egentlig ikke har noen anelse om hvem de faktisk er.

Så da er vel per definisjon motkulturens tid over. All motkultur er en kultur på nett. Etnografien er blitt netnografi (selv om wikipedia-definisjonen er langt under pari). Det blir spennende å se hva som skjer når disse online ”motkulturene” manifesterer seg offline også og møter de klassiske utfordringene utenfor sin egen komfortsone – som før. Og våre politiske, sosiale, kulturelle og økonomiske systemer og høyborger møter dem.

Daniel Harris
Foto: Daniel Harris

2 kommentarer
 • Gro Stormark
  16. mars 2010

  Dette likte jeg godt!!!!
  Skal se etter flere slike gode gullkorn etterhvert her inne – for det kommer vel flere?

 • Annike Asserson
  18. mars 2010

  Takk :) . Det skal vi prøve å få til – fint å kunne dekke hele området mellom forbrukerinnsikt, forretningsdrift og teknologi – mye å ta av her!

Beklager, kommentarfeltet er stengt.